איך בעצם מעבירים את התחושה של מחלקה פסיכיאטרית סגורה דרך התפאורה?
הכירו את אמיר ירון ורון (זיק) זיקנו, מעצבי תפאורה מזה 15 שנה וחברים טובים מחוץ לעבודה שמאחוריהם עומדים לא מעט פרויקטים משותפים, ביניהם הסט של הסדרה "נורמלי" המבוססת על חייו של ליאור דיין.
אמיר ירון מגיע מלימודי עיצוב תיאטרון באוניברסיטת תל אביב, ובטעות, או שלא, מצא עצמו עוזר ארט בסרט קולנוע, ומאז נשאר בתחום הטלוויזיה והקולנוע.
רון זיק עד לפני 15 שנה עבד כמתקין פרקטים. עד שחברה מעצבת הציעה לו להתקין פרקטים לריאליטי ישראלי, ומשם המעבר לעבודת העיצוב לטלויזיה ולקולנוע נסללה.
ספרו לנו איך מדמים סט של מחלקה פסיכיאטרית. מה צריך לקחת בחשבון מבחינת אמינות?
לפני הצילומים נפגשנו עם פסיכיאטר, מנהל מחלקה. הוא הסביר לנו את המבנה הכללי של מחלקה סגורה כדי שנשמור על גבולות ברורים לשם האמינות. ישנם חוקים בטיחותיים מאד נוקשים במחלקות סגורות, כי כל הרהיטים והפריטים מחוברים לקיר, או נעולים. במרכז המחלקה ממוקמת פינת אחיות מחוסמת בזכוכית וכל המראות עשויות מפלסטיק.
אבל ברמה העיצובית היה חשוב לנו שהמחלקה הסגורה תהיה מקום המפלט של הגיבור שלנו (נעם אשכנזי). קצת הפוך ממה שכולנו היינו מצפים ממחלקה סגורה. אנחנו בעצם רצינו ליצור עולם קצת לא מוכר, ואולי קצת לא ריאליסטי, בעיקר בגלל הצבעוניות של המחלקה. אנחנו ניסינו ליצור ניגוד ויזואלי בין החוץ של נעם, לבין החוויה הפסיכוזית שלו בתוך המחלקה. ולכן הצבעים של המחלקה הם מאוד פסטליים (בשילוב עם הפיג'מות והמצעים). מצד אחד זה מאוד נינוח ושליו ומצד שני חיוור וקצת חולני.
לפי מה נבחרו הצבעים הדומיננטיים בסט, ומהי המשמעות שעומדת מאחוריהם?
בפגישה הראשונה עלה מיד הרעיון לעשות מחלקה ורודה. היה ברור לנו שהמחלקה שלנו לא תיראה מפחידה ומוזנחת כמו קן הקוקיה. אדום וירוק הם צבעים משלימים, ולכן כל מה שעל הסקאלה בתוספת של צבע לבן נותן חיבור משלים גם כן. הוורוד שעוטף את כל קירות המחלקה והירוק הפסטלי של הפיג'מות והמצעים, יצרו חיבור משלים בין הסביבה ללבוש, שבעצם זה הדבר הראשון שנגלה לנגד עיניך כשאתה נכנס לראשונה למחלקה.
מה שהיה לנו הכי חשוב זה שיהיה ברור לצופה לאן הוא הגיע. לא למחלקה מובהקת של בית חולים, אלא למשהו קצת אחר, לא לגמרי ריאליסטי. יותר מסקרן, אנו מקווים. עם התקדמות הפרקים והתהליך שנעם עובר, הצופה אמור להרגיש את הניגוד. אבל אולי זה יעביר לו תחושות אחרות, מי יודע? העיקר שזה יעורר אצל הצופה שאלות, תהיות. הדיסוננס בין הבלגן והכאוס בביתו של נעם לבין מערכת העיתון 'ארצנו', שם בכל פינה יש מסך מחשב עם הלוגו של המערכת, לבין המחלקה הפסטלית והמוזרה הזו.
ספרו לנו על האתגרים והיתרונות בלצלם בית חולים אמיתי
הסט בעצם התמקם במחלקה נטושה בבית חולים גריאטרי. אתם יכולים לתאר לעצמכם איך זה היה נראה כשרק נכנסנו. המקום היה במצב רעוע, בעיקר כי הוא היה נטוש כבר תקופה. אבל אנחנו לא ראינו בזה קושי, היו לזה יתרונות ברורים: הארכיטקטורה קיימת ויש מסדרון ארוך עם חדרים בכל צד, ישנם שני מבנים וביניהם גינה, כך שהשלד שהיינו צריכים היה קיים וכמובן שהכיף האמיתי היה שיכולנו לעשות בו ככל העולה על רוחנו, ועבור מעצבים זו מתנה גדולה.
איזה סט היה הכי מאתגר לבנייה בסדרה?
ישנם שלושה סטים מרכזיים בסדרה: מערכת העיתון, המחלקה והדירה של נעם. לכל אחד מהסטים מורכבות אחרת. המחלקה למשל בנויה מהמון פריטים עיצוביים שכבר ציינו. אבל לפני הכל היתה המון עבודת ניקיון צבע ובינוי של גבס ועץ.
הבית של נעם אשכנזי הוא סט ששאב המון השראה מהיוצר ליאור דיין והיה מאוד חשוב לדייק בפרטים ובאפיון הדירה לכן גם הוא מורכב.
מה מבדיל את הסט של "נורמלי" מסדרות אחרות באותו הז'אנר?
הדבר הייחודי מבחינתנו היא ההחלטה לעצב הכל מ א' עד ת'. מבחירת הלוקיישן, דרך השרטוטים וההדמיות, העיצוב הגרפי ועיצוב הטקסטיל (שקשור לארט). הכל נעשה על ידינו. הדפסנו את המצעים, עיצבנו כל תמונה על הקיר החל מצבע הקירות ועד אחרון הפריטים. גם מה שהיה מונח על השידות, הכל נבחר וטופל על ידינו. זה נתן לנו שליטה מלאה בעולם הצבעוני של המחלקה. חשוב לציין את ה'פרופסמן' (איש האביזרים) טל שרמן, שהוא צלע חשובה בעבודת העיצוב.
איך ליאור דיין השפיע על עיצוב הסט בסדרה?
ליאור דיין הוא יוצר הסדרה שכולה עוסקת בחייו. אבל בתכל'ס, ליאור הוא איש מצחיק שפשוט כיף לבלות איתו. העברנו איתו שעות ארוכות, ראינו תמונות של הדירות שהוא גר בהן ושל אביו אסי דיין. שמענו המון סיפורים. היה לנו מאד חשוב לאפיין את החללים הפרטיים של הגיבור כמו שהם נראו במציאות. אפילו באחד הסטים ישנן עבודות אומנות של אסי דיין שקיבלנו מליאור.
הבחנו באחת הסצנות בשלט הסגול הישן של "הוט", האם זו אמירה אמנותית הקשורה לעיצוב הסט?
אני בטוח שכל מי ששם לב לארט מבין שהמחלקה היא לא מחלקה חדשה באגף חדש של הבית חולים אלה משהו ישן שחודש בפעם האחרונה לפני 20 שנה או יותר. רואים את זה בעיקר בריהוט ובצורה מובהקת במיטות של המטופלים. לכן גם השלט הישן של הוט לא השתנה שם הרבה במחלקה כל השנים. אגב, גם הממיר לא הוחלף.
מהם הדברים הקטנים שכדאי לשים לב אליהם כשצופים בסדרה?
בעיקר כדאי לשים לב לדירה של נעם, לפתקים הקטנים שמפוזרים על כל רחבי קירות הבית. אפשר גם למצוא כרטיס עובד ישן על הספריה שלו. הפוסטרים בדירה, שעוצבו על ידי זיק, שהם רפרנס ל'התפסן בשדה השיפון', והקרש מתחת למיטה של ה'משיחיים' שבמחלקה הסגורה עם נעם, היא מעין תכנית פעולה מוצפנת של ה"תכנית המשיחית" של אחד מהם. מדובר בעבודת אומנות מדהימה של טל שרמן.
החזרתם את המחלקה למצבה הקודם בסוף הצילומים או שהם אימצו את העיצוב החדש?
למיטב ידיעתנו המחלקה נשארה עד היום כפי שעיצבנו אותה לסדרה.
נורמלי – ב_HOT VOD וב-HOT play